Az S&P visszaminősítette a magyar forintadósságot

MTI
2002.11.19. 12:56
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal rontotta Magyarország szuverén hosszú futamú forintadósságának besorolását, mivel az elmúlt két év jelentős költségvetési expanziója miatt aggályosnak tartja középtávú államháztartási deficitcélok elérhetőségét.

A belső adósság osztályzata a keddi londoni bejelentés szerint az eddigi A pluszról A-ra módosul. A cég egyben megerősítette a hosszú futamú devizaadósság A mínusz osztályzatát, stabil kilátással.

Egy külön jelentésében a cég kilátásba helyezte a konvergáló EU-tagjelöltek bel- és küladósi osztályzatának egyesítését, de ezt a Moody'stól eltérően csak akkor fogja megtenni, ha az eurócsatlakozás menetrendje már ismert.

A hitelminősítő indoklása szerint a kormány középtávú stratégiája jövőre 4,5 százalékos, 2004-re 3,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt céloz az idei évre becsült 8,7 százalék után, a Standard & Poor's azonban a következő két évre 5,4, illetve 4,3 százalékos deficitet vár.

Az S&P várakozása szerint az államadósságnak a GDP-értékhez mért aránya az idén a tavalyi 53,1 százalékról 56,0 százalékra nő, bár 2005-ig 53,0 százalékra süllyed vissza.

A jelentés szerint igaz ugyan, hogy a 2002-re várt magas deficit részben a költségvetésen kívüli tételek konszolidálását tükrözi, de jelzi az elsődleges kiadások jelentős bővülését is. A költségvetésen kívüli tételek nélkül is 6,0 százalékhoz közeli lenne az idei államháztartási hiány a 2001-ben mért 3,0 százalék (az ESA-szabvány szerint 4,1 százalék) után.

A Standard & Poor's szerint a jövő évre előrejelzett, 3,5 százaléknál nem sokkal nagyobb GDP-reálnövekedés mellett a kormány által bejelentett deficitcsökkentő lépések valószínűleg elégtelennek bizonyulnak, hacsak nem érvényesítenek még jelentősebb megszorításokat az elsődleges kiadási tételekben.