Szabina
4 °C
12 °C

Friedman nem csodálkozna, ha széthullana az Európai Monetáris Unió

Napi Online
2002.11.20. 14:39
Milton Friedman az eurórégió stabilitási paktumának megszüntetését javasolja. "Nincs szükségük újabb stabilitási paktumra, hanem sokkal inkább a meglévőt kellene megszüntetniük" - mondta a közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett amerikai közgazdász a DMEuro német gazdasági lapnak.

"A stabilitási paktum az egyes tagországok fiskális politikájának összehangolására tett kísérlet, ami mindenképpen nagy hiba" - idézte Friedman szavait az MTI.- "A paktumra valószínűleg az euró elfogadtatásához volt szükség. Most viszont, az euró bevezetése után már nem nagyon hiszem, hogy a paktum bármilyen gazdasági illetve politikai előnnyel járna."

Friedman feltételezése szerint az euró idővel komoly problémák okozójává válik. "Ha nem lenne az euró, Németországnak nem is kellene szembenéznie jelenlegi problémáival, mivel a márka árfolyamát bármikor a többi EU-tag devizájához igazíthatná és így megvédhetné exportját".

Friedman úgy véli, hogy az euró politikai instabilitást idéz majd elő. "Nem lennék meglepve, ha az elkövetkező tíz-tizenöt évben krízishelyzet alakulna ki és az euró a széthullás peremére kerülne."

- Friedman kamatcsökkentést vár az Európai Központi Banktól. "A közös európai pénzpolitika nem felel meg mind a tizenöt országnak. Németországnak most például expanzív pénzpolitikát kellene folyatnia." Friedman meglátása szerint az EKB tagjainak véleménye a követendő pénzpolitikai irányról idővel eltávolodik egymástól és ez súlyos politikai problémákat okoz majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!