Kevesen teszik megtakarításaikat részvénybe

MTI
2002.11.20. 16:36
A tőzsde elnöke szerint a magyar részvénypiacban a belföldi kereslet oldaláról nagy tartalékok rejlenek, egyrészt mert alacsony szinten vannak a megtakarítások, másrészt mert elavult a megtakarítások szerkezete.

Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde Rt. igazgatóságának elnöke újságírók előtt beszélt arról, hogy Magyarországon a lakossági megtakarítások mintegy kétharmada készpénzben, illetve bankbetétekben áll, és a megtakarításoknak csak 2 százalékát teszik ki a részvénybefektetések.

Hasonlóan óvatosak a belföldi intézményi befektetők, ezek portfóliójában is átlagosan csak 7,7 százalékot képviselnek a tőzsdei részvények.

Az összes belföldi megtakarításon belül körülbelül 14 százalék az értékpapírok aránya, míg az Európai Unióban átlagosan 33 százalék. Magyarországon az összes megtakarítás 64 százaléka van készpénzben és bankbetétben, szemben a 30 százalékos uniós átlaggal.

A biztosításokban lévő befektetések aránya ugyancsak alacsony, 14 százalékra tehető Magyarországon, míg az unióban ezek aránya 24 százalék.

Jaksity György véleménye szerint a nemrég elfogadott kormányzati intézkedések - például az árfolyam-nyereségadó jövő évi eltörlése - hozzájárulnak a belföldi kereslet növeléséhez. Ugyanezt a célt szolgálja a BÉT jövőre induló, a lakosságot célzó kampánya is, amellyel a részvénybefektetések felé szeretnék terelni a megtakarításokat.