Az Európai Unió liberalizálná a részvénykereskedést

Napi Online
2002.11.21. 08:49
A tőzsdék kiiktatásával is kereskedhetnek részvényekkel az Európai Unió befektetői, ha a tagállamok egyetértésre jutnak a brüsszeli bizottság által támogatott új szabályozásról. A brókerek és a bankok mindazonáltal máris tiltakoznak, hogy limitáras megbízások esetén kötelesek lennének a konkurenciával is megosztani az árinformációkat.

Az EU befektetői a tőzsdék megkerülésével, közvetlenül csak a brókerekkel kereskedve is adhatnának-vehetnének részvényeket az EU brüsszeli bizottsága által támogatott új szabályozás szerint. A tervezetet, amelynek végleges szövegét a tagállamok és az Európai Parlament dolgozza majd ki, beépítik a - 2005-re egységes pénzügyi szolgáltató piacot létrehozni hivatott - megfelelő direktívába - írta a Reuters.

A Nagy-Britanniában már létező gyakorlatot nagyrészt magáévá tevő javaslat liberalizálná a részvénykereskedelmet olyan országokban - például Franciaországban és Olaszországban -, ahol a szabályozás kötelezően előírja a megbízásoknak a tőzsdei rendszerbe való bevitelét.

Ugyanakkor az új játékszabályok előírnák, hogy a bankok és a brókercégek a megbízások bizonyos részleteit a piac többi szereplőjének is tudomására hozzák. Például abban az esetben lenne kötelező az információk nyilvános közlése, ha a szolgáltató nem akarja azonnal teljesíteni a kisbefektető limitáras megbízását.

Ezzel a javaslat készítői azt akarják kivédeni, hogy a bróker kedvezőbb piaci feltételekre várjon, és így nagyobb haszonra tehessen szert a megbízó hátrányára. A bizottság illetékese szerint nem igaz, hogy az információk nagyobb nyilvánosságának megkövetelése a tőzsdék bebetonozott pozícióit oltalmazná a brókercégekkel és bankokkal szemben.

A nagy bankok viszont azzal érvelnek, hogy az új szabályok növelik költségeiket, a tájékoztatási kötelezettség befektetői érdekeket sérthet, s a kisbefektetői piacot mindezzel elszigetelik a nagybani kereskedéstől..