Lassú világgazdasági fellendülésre számít az OECD

MTI
2002.11.21. 15:00
A világ harminc gazdaságilag legfejlettebb országát tömörítő OECD Párizsban nyilvánosságra hozott előrejelzésében arra számít, hogy a gazdasági fellendülés világszerte alacsonyabb és lassúbb lesz a korábbi várakozásoknál, de recessziótól nem tart.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a legutóbbi, áprilisi számításait lefelé módosítva, most legföljebb 1,5 százalékos növekedést becsül az idei évre a tagállamok átlagában a korábbi 1,8 százalékos előrejelzés helyett. 2003-ban 2,2 százalékos, 2004-re 3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Áprilisban közzétett, előző jelentésében még 2003-ra is 3 százalékos növekedést jelzett.

Az OECD-becslés egy iraki katonai konfliktus és az emiatt elképzelhető, újabb tőzsdei árzuhanás lehetséges perspektívájának említése nélkül "nagy geopolitikai bizonytalansággal" számol, ennek dacára valószínűtlennek ítél egy nagyobb recessziót. Az elemzés szerint a növekedést elősegítő, gyors pénzügypolitikai és költségvetési intézkedések bizonyos ideig tovább fogják éreztetni hatásukat.

A világgazdaság mozdonya, az Egyesült Államok idén 2,3 százalékos növekedést ér el, jövőre 2,6 százalékos, 2004-ben pedig 3,6 százalékos lesz ott a fellendülés - áll az OECD előrejelzésében.

A szervezet "beteg embere", Japán gazdasága 2002-ben 0,7 százalékos visszaesést szenved el, de gazdasági teljesítménye jövőre 0,8 százalékos növekedéssel pozitív szakaszba lép, és 2004-ben is hasonló, 0,9 százalékos előrelépésre számíthat.

Az euróövezetben az idén 0,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, 2004-ben 2,7 százalékos gazdaságerősödést valószínűsítenek az OECD szakértői.