Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A bővítési biztost aggasztja, hogy még nem zártuk le a versenyfejezetet

MTI
2002.12.02. 15:14
Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa hétfőn Bécsben úgy nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárták le a versenyről szóló fejezetet.

A politikus "Az EU bővítésének hatásai - kockázatok és esélyek a bővített európai piacon" című nemzetközi közgazdasági konferencián a csatlakozási tárgyalások állásával kapcsolatban elismerően szólt számos nehéz kérdés megoldásáról, s példaként a Benes-dekrétumok, a kalinyingrádi orosz enklávé és a bővítésről szóló írországi referendum ügyét említette.

A még megoldandó kérdések között sorolta fel, és "komoly, nyugtalanító problémának" nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárult le a versenyről szóló fejezet. Úgy vélekedett, hogy a gondot a magyar jogrend okozza, s hangsúlyozta: "A versenyről szóló irányvonalak az Európai Unió lényegi irányvonalaihoz tartoznak, s ezeket keresztül fogjuk vinni."

Verheugen utalt arra, hogy a pénzügyi csomagban kell még megállapodni, s az EU vonatkozó javaslatát tisztességesnek és mérsékeltnek nevezte. Úgy vélte, a közvetlen kifizetések politikáján nem lehet változtatni, de a mezőgazdasági fejlesztési alapból bizonyos összeget közvetlen kifizetésként a parasztoknak lehetne juttatni. Végül az EU-biztos túlzottnak és alaptalannak nevezte az főleg Ausztriában és Németországban erős aggodalmat, hogy a munkaerő nagyarányú vándorlása kezdődik a bővítéssel, és azt mondta, éppen attól tart, hogy nem lesz elegendő mozgás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.