A bővítési biztost aggasztja, hogy még nem zártuk le a versenyfejezetet

MTI
2002.12.02. 15:14
Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa hétfőn Bécsben úgy nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárták le a versenyről szóló fejezetet.

A politikus "Az EU bővítésének hatásai - kockázatok és esélyek a bővített európai piacon" című nemzetközi közgazdasági konferencián a csatlakozási tárgyalások állásával kapcsolatban elismerően szólt számos nehéz kérdés megoldásáról, s példaként a Benes-dekrétumok, a kalinyingrádi orosz enklávé és a bővítésről szóló írországi referendum ügyét említette.

A még megoldandó kérdések között sorolta fel, és "komoly, nyugtalanító problémának" nevezte, hogy Magyarország csatlakozási tárgyalásain még nem zárult le a versenyről szóló fejezet. Úgy vélekedett, hogy a gondot a magyar jogrend okozza, s hangsúlyozta: "A versenyről szóló irányvonalak az Európai Unió lényegi irányvonalaihoz tartoznak, s ezeket keresztül fogjuk vinni."

Verheugen utalt arra, hogy a pénzügyi csomagban kell még megállapodni, s az EU vonatkozó javaslatát tisztességesnek és mérsékeltnek nevezte. Úgy vélte, a közvetlen kifizetések politikáján nem lehet változtatni, de a mezőgazdasági fejlesztési alapból bizonyos összeget közvetlen kifizetésként a parasztoknak lehetne juttatni. Végül az EU-biztos túlzottnak és alaptalannak nevezte az főleg Ausztriában és Németországban erős aggodalmat, hogy a munkaerő nagyarányú vándorlása kezdődik a bővítéssel, és azt mondta, éppen attól tart, hogy nem lesz elegendő mozgás.