Nincs nagy makro-meglepetés

Napi Online
2002.12.03. 12:23
Az előzetes számítások szerint a harmadik negyedévben éves összevetésben 3,4 százalékkal nőtt a magyar bruttó hazai termék, a nemzetgazdasági beruházások volumene - korrekciók nélkül - 5,2 százalékkal bővült, miközben az októberi fizetésimérleg-hiány 264 millió euró lett - közölte a KSH, illetve az MNB.

A NAPI Online által megkérdezett elemzők szerint a ma napvilágot látott makroadatok jórészt megfeleltek az előzetes várakozásoknak, így különösebb hatásuk nem lesz. A beruházások dinamikája lassabb, a GDP növekedési üteme pedig valamivel gyorsabb lett, mint amire Zsoldos István, a CA-IB szakértője számított. A szakember a negyedik negyedévre kismértékű gyorsulást, azaz 3,4-3,5 százalékos GDP-bővülést vár, miközben Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője az utolsó negyedre 3,3 százalékot valószínűsít.

Ami a folyó fizetési mérleget illeti, a hiány a szeptemberi 366 millió euróról 264 millió euróra szűkült, a kumulált deficit pedig az első 10 hónapban elérte a 2,73 milliárd eurót. A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők 221 millió eurós hiányt jósoltak, igaz előrejelzéseik igen széles tartományban szóródtak. Tavaly októberben a hiány mindössze 72 millió euró volt, a kumulált deficit 496 millióra rúgott.