Biogáz és baromfifeldolgozó üzem Nyírbátorban

MTI
2002.12.04. 15:30
Két milliárd forint értékű biogáz és baromfifeldolgozó üzemet avattak szerdán Nyírbátorban, a létesítményeket Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adta át. A beruházó a termelőszövetkezetből átalakult Bátortrade Kft. Az átadott biogáz üzem 12 reaktortornyában összesen 100 ezer tonna szervesanyag környezetbarát átalakítását végzi el évente.

A közeli 1500 férőhelyes szarvasmarha tenyésztőtelep és a másfélmillió darab kibocsátású baromfitelep trágyájából vágóhídi és konyhai, illetve a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokból 1600 kilowatt összteljesítményű villamos energiát termelő gázmotorokat hajtanak meg. A motorok hűtővize egyben ipari melegvízként is szolgál a baromfifeldolgozó üzemhez, továbbá végtermékként 1000 hektár földre elegendő biotrágyát is előállítanak. A baromfifeldolgozó üzemben óránként 2000 csirkét vágnak le.

Az 1,2 milliárdért épült baromfifeldolgozó üzem kialakításához a tárca 70 százalékos forrást adott, míg a költségek 20 százalékát saját keretből, 10 százalékát pedig hitelből biztosította a Bátortrade Kft, amely 200 dolgozót foglakoztat a két üzemben.