Számvevőszéki jelentés a köztévék költségvetési igényeiről

MTI
2002.12.10. 15:02
A Magyar Televízió Rt. pénzügyi helyzetének stabilizálását szolgáló további támogatást a konszolidációs terv elfogadásához kellene kötni - tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, amelyban az MTV Rt. és a Duna TV Rt. jövő évi költségvetési igényének indokoltságát értékelte.

- A közszolgálati televíziók folyamatos működését biztosító támogatásokat a közszolgálati televíziózás rendszerének, struktúrájának áttekintése után célszerű meghatározni - olvasható a dokumentumban.

Az ÁSZ megemlíti, hogy a médiatörvény alapján az intézmények maguk határozzák meg éves üzleti tervükben szakmai célkitűzéseiket, amelyeket a közgyűlési jogokat gyakorló közalapítványok kuratóriumai annak ellenére elfogadtak, hogy azok pénzügyileg megalapozatlanok voltak.

- Az MTV Rt. esetében ez konkrétan úgy jelent meg, hogy szinte teljes mértékben függetlenítették magukat a pénzügyi korlátoktól, ami saját tőkéjük teljes feléléséhez vezetett - emlékeztet a dokumentum.

A számvevőszék jelentése szerint 2000-ben az intézmény tőkéje mínusz 5,808 milliárd forintra zuhant, s a tavalyi, 12,5 milliárdos tőketartalék-emelés ellenére az idén várhatóan ismételten negatív (várhatóan - 4,392 milliárdos) lesz.

A számvevőszék álláspontja szerint mindenekelőtt a tőkehiányból adódó további veszteségek keletkezését kell mindkét közmédiumnál megszüntetni; de ezzel egyidejűleg szükség van az MTV Rt. pénzügyi szanálási programjának kidolgozására is.

A jelentés készítői összesen 6,082 milliárd forintnyi soron kívüli támogatás odaítélését látják indokoltnak a két közszolgálati televíziónak.