Hatvanmilliós kartellbírságot szabott ki a versenyhivatal

Napi Online
2002.12.13. 11:05
A GVH versenytanácsa tegnapi tárgyalásán megállapította, hogy négy eljárás alá vont vállalkozás, azaz a Budapesti Közlekedési Rt., a Hírker Budapesti Hírlapkereskedelmi Rt., a Buvahír Hírlapkereskedelmi Rt., valamint a Lapker Kiskereskedelmi Kft. által kötött megállapodások a versenytörvénybe ütközően korlátozzák a piaci versenyt. A GVH mindezért a BKV-t harmincmillió, a másik három céget egyetemleges kötelezettként szintén harmincmillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH annak megállapítása céljából indított versenyfelügyeleti eljárást a BKV, a Hírker, valamint a Buvahír ellen, hogy a közöttük 2000. december 22. napjáig hatályban volt bérleti szerződés 15. pontja, valamint a három említett cég és a Lapker között 2000. december 22-én létrejött bérleti szerződés 14. pontjában kikötött előbérleti jog versenyt korlátozó megállapodásnak minősül-e.

A GVH megállapította, hogy a BKV, a Hírker és a Buvahír által 1996. január 17-én megkötött megállapodás 15. pontja a versenytörvénybe ütközik. Ugyancsak versenyt korlátozó megállapodásnak minősül a BKV, a Hírker, a Buvahír, valamint a Lapker között 2000. december 22-én létrejött szerződés 14. pontjában kikötött előbérleti jog is. A GVH ezért a négy vállalkozást eltiltotta a két éve kötött megállapodás további alkalmazásától.