Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Külföldi elemzők nem számítanak a magyar deficit csökkenésére

MTI
2003.01.03. 11:49
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 477 millió euró hiánnyal zárt 2002 novemberében, így a tavaly első tizenegy havi deficit 3,179 milliárd euró volt. A térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők 2003-ra sem várják a folyó hiány csökkenését, sőt egyes vélemények szerint további romlás valószínű.

Oliver Weeks, a Morgan Stanley feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: azzal számol, hogy a deficit mélyülni fog, és 2003 végén eléri az éves GDP-érték 6,5-7 százalékát. Ez különösen aggasztó annak ismeretében, hogy a működőtőke-befektetés meglehetősen gyenge.

Az októberig számolt 12 hónapban a közvetlen külföldi befektetések értéke a folyó hiány kevesebb mint negyedét finanszírozta. A portfólió-tőke beáramlása azonban folytatódni fog, ez erősen tartja a forintot, ami további kamatcsökkentésekre fogja kényszeríteni az MNB-t - mondta Weeks. Arra a kérdésre, hogy ezt mikorra várja, a Morgan Stanley elemzője csak annyit mondott, hogy "ezen a hétfőn még nem". Weeks a 2002-es teljes évi folyó hiányt a GDP 5,7 százalékára várja.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez térségi elemzője szerint a tavalyi év egészére a GDP-érték 6 százaléka feletti folyómérleg-hiány várható, ami rendkívül jelentős emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és elsősorban a belső kereslet erős növekedését jelzi. A fogyasztás emelkedése ez idő szerint sokkal inkább a külső egyensúly hiányában tükröződik, semmint az árakban - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ez milyen irányban befolyásolhatja az MNB monetáris politikáját, Slater azt mondta: a ház várakozása szerint a jegybank a következő hónapokban fokozatos kamatcsökkentést hajt végre, de ennek inkább a valuta további erősödésének megfékezéséhez és a politikai nyomás enyhítéséhez lesz köze, mint bármi máshoz. Adam Slater az eddigi folyamatok alapján 2003-ra is a 2002-re várthoz hasonló mértékű, 6 százalék körüli év végi folyó hiányt jósol.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.