Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A Raiffeisen szerint nem ártana a tőzsdéknek egy Irak elleni háború

MTI
2003.01.03. 16:15
Az Egyesült Államok készülődése az esetleges iraki háborúra az év elején a tavalyi mélypontokra veti vissza várhatóan a részvénypiacokat, az olajárak emelkedéséhez vezet és megingatja a fogyasztók bizalmát, de a háború alatt, sőt, esetleg már annak kitörése után megfordul a helyzet és a piacok az amerikai győzelem feltételezése nyomán fellendülnek - vélekednek a bécsi Raiffeisen Zentralbank (RZB) elemzői.

Mint pénteki sajtóértekezletükön elmondták, úgy ítélik meg, hogy az első negyedév végére a részvénypiacok újra elérik az év elejei szintet. Mindezt abból a feltételezésből kiindulva jelzik, hogy az esetleges iraki katonai konfliktusnál "tervszerűen zajló, korlátozott idejű akcióra" számítanak.

Az elemzők szerint a háború akár hordónként 35 dollárra is emelheti az olajárakat, ám a második negyedben az ár 23 dollár körül stabilizálódik, ami viszont Peter Brezinschek vezető elemző szerint jelentős lökést ad majd a konjunktúrának, mivel - mint mondja - az alacsony olajárak nagyobb befolyással vannak, mint a költséges fiskális programok.

Brezinschek úgy vélte, a gazdasági környezet jobb, mint amilyennek a hangulat láttatja. A konjunktúra hajtóerejének tartott Egyesült Államok GDP-je idén - várhatóan az év végéig növekvő tendenciával - 2,25 százalékkal nő, ami azt is jelenti, hogy a "recesszió kísértetének leáldozott".

Európát illetően Brezinschek 1,2 százalékos növekedésre számít, mivel itt a kedvező fejlődést fékezi Németország, a "beteg óriás". Ennél jóval magasabb, 3 százalék feletti növekedési arány várható Kelet-Európában mindenütt, Lengyelország kivételével.

Az RZB szakértői a kedvező kilátások mellett a távközlési és az olajipari részvényeket tartják vonzónak, s azt ajánlják a befektetőknek, hogy kerüljék a technológiai, pénzügyi, autóipari részvényeket. Helge Rechberger, a részvénypiaci elemzőcsoport vezetője úgy vélte, hogy az amerikai tőzsdék indexe 10-15 százalékkal is emelkedhet, míg Európa lassabban követi majd ezt a fejlődést. Ugyanakkor a szakértő egyelőre nem mert a részvénypiacokat illetően hosszabb távú fordulatot jósolni.

Végül Brezinschek kifejtette: 2003 ősze előtt nem számít arra, hogy fordulat következne be az óceán mindkét partján folytatott expanzív pénzpolitikában, hacsak az Európai Központi Bank nem kényszerül arra, hogy megfékezze a tőkebeáramlást az euró-térségbe. Úgy látja ugyanis - mondta - hogy az év első hónapjaiban az euró árfolyama egészen 1,10 dollárig emelkedik, aztán év közepén visszaesik mintegy 1,03 dollárra, hogy azután szeptemberben 1,07 körül álljon meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!