Árpád
-2 °C
9 °C

Nem számít nyereségre a KLM

MTI
2003.01.06. 11:09
Az év első jelentősebb nyereségfigyelmeztetése nem bíztató: a holland KLM-nél - forgalmát tekintve Európa negyedik légitársaságánál - közölték, hogy a márciussal záruló folyó pénzügyi évben aligha lesz működési nyereségük.

A figyelmeztetést azzal indokolták, hogy a rosszabbodó gazdasági körülmények és a geopolitikai bizonytalanság - az iraki háborús konfliktus és a közel-keleti zűrzavar - miatt nem növekszik eléggé, sőt, egyes irányokba ismét csökken az utazási kedv, az üzemanyag ellenben drágul. A légitársaság pénzügyi éve utolsó, 2003. március 31-én végződő negyedében sem számít a működési környezet javulására.

A korábbi vállalati előrejelzés működési profitot ígért a pénzügyi év egészére, tiszta nyereség elérését azonban nem tudta biztosan vállalni. Az elmúlt néhány hónapban a KLM ezzel együtt egyike volt a legsikeresebb európai légitársaságoknak: a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadást következményeit sikeresebben hárította el riválisainál.

A hétfői közlemény szerint decemberben 6 százalékkal nagyobb volt a KLM teljes utas- és teherforgalma, mint egy évvel azelőtt, a repülőgépek kihasználtsága azonban 74,6 százalékra csökkent 75,1 százalékról. A nagyobb forgalomnövekedésre számítva több gépet állítottak be, és szállítás kapacitáskihasználtsági mutatója 2,4 százalékponttal csökkent.

A cég nettó eredményét 250 millió eurós büntetés is terheli, amelyet a KLM korábbi partnerének, az Alitaliának kénytelen fizetni. A holland légitársaság elismerte, hogy a büntetés beszámítása nélkül is működési veszteség valószínűbb.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.