Stabil olajárban bíznak a Mol vezetői

Napi Online
2003.01.09. 09:48
A belföldi üzemanyag-fogyasztás csökkenő ütemű bővülésére számítanak a Mol Rt. szakértői az idén. A növekedés a tavalyi 3,5-4 százalékhoz, illetve a gázolajok esetében 4,5-5 százalékhoz képest egy százalékponttal alacsonyabb lehet.

Geszti László, a Mol termék-előállításért felelős ügyvezető igazgatója elmondta azt is, hogy a magyar autósok a mintegy 20 forinttal magasabb belföldi adótartalom miatt "örülhetnek" tavaly június óta először tartósan annak, hogy Ausztriában olcsóbban tankolhatnak mint itthon.

Az olajtársaság szakértői tegnap tartott sajtóbeszélgetésükön elmondták, hogy az iraki olaj minősége közel áll az úgynevezett Ural-típushoz. Így elvileg lehetséges, hogy háború esetén a magyarországi finomítókban is felhasznált, közepes kéntartalmú olaj ára az átlagosnál jobban emelkedjen.

A drágulás azonban csak korlátozott lehet, hiszen e típus kisebb kéntartalmú fajtákkal kiváltható. A mostani olajár-emelkedésben nem is az esetleges háború, inkább a venezuelai termeléskiesés okozta hatásokat említették jelentősnek. A dél-amerikai ország részesedése az Egyesült Államok piacán megközelíti a közel-keleti országok összes részesedését, így az ottani sztrájkok érthető módon hajtották 32 dollár közelébe az olajárat. íp> A rövid távú hatásokon túl azonban a Mol szakértői az OPEC bő termelésnövelési lehetőségei és az orosz kőolaj egyre intenzívebb külföldre törekvése miatt még mindig a tartósan 22-28 dollár közötti olajárban bíznak. Ez pedig az olajtársaság számára sem lenne rossz, hiszen a gyenge dollárral és erős forinttal együtt kisebb nyomást jelent a hazai benzinkutak áraira.