Csütörtökön csúcsot dönthet a napi gázfogyasztás

MTI
2003.01.09. 14:49
A hideg időjárás ellenére is biztosított a gázellátás Magyarországon, és rendkívüli helyzet kivételével nem is kell korlátozásra számítani - mondta Szemmelveisz Zoltán, a Mol földgáz üzletágának igazgatója az MTI-nek. Szemmelveisz Zoltán hozzátette: óriási erőfeszítéssel a 370 átadóállomást megtisztították a hótól is, így egy esetleges üzemzavar elhárítása is megtörténhet 2 órán belül.

A Mol tartósan napi 85 millió köbméteres gázellátást tud biztosítani. Ezért a kiegyenlítő fogyasztókat - egyes erőműveket - már január 6-tól átállították tüzelőolajra, és várhatóan péntektől három napig az időszakos - nagy ipari - fogyasztókat is felkérik, hogy a cseppfolyós tüzelőanyagot használják a gáz helyett.

A kiegyenlítő fogyasztókkal napi 4 millió köbméter gázt, míg az időszakosokkal napi 3 millió köbméter gázt tud megtakarítani a Mol.

A Mol felkészült a rendkívül hideg télre is, ugyanis a tavalyi 1,7 milliárd köbméteres gázkészlet után az idén 2 milliárdos készlettel indultak neki az évnek.

Gázkorlátozásra nem kell számítani az iparban sem. Erre legutoljára 1999-ben volt szükség. A földgázüzletág vezetője azt is közölte, hogy a gázkorlátozáson belül öt fokozat van, amelyből a lakosság a legutolsó. Olyan mértékű korlátozás azonban még nem fordult elő, hogy minden szintet érintett volna.