Ágnes
-13 °C
0 °C

Rendeződik a kényszervállalkozások ügye?

MTI
2003.01.13. 10:14
A Munka törvénykönyve újabb, elsősorban a további jogharmonizációt szolgáló módosító javaslatát januárban terjeszti a parlament elé a kormány. Ennek révén a magyar munkaügyi szabályozás teljes körűen megfelel majd öt közösségi irányelv elvárásainak.

Ezek az irányelvek a munkáltatói jogutódlásra, a határozott idejű munkaszerződésre, a részmunkaidős foglalkoztatásra, az utazó munkakörökre és készenlétre, a tengerészek munkaidejére vonatkoznak.

A módosító javaslat foglalkozik ezen kívül az úgynevezett kényszervállalkozások ügyével is. Ezek szerint a Munka törvénykönyve pontosan meghatározza majd, hogy a munkaügyi felügyelők miként minősítsék a munkavégzés alapjául szolgáló szerződést. A szerződés típusát elnevezésétől függetlenül, az eset összes körülményeit mérlegelve, egyebek között a ráutaló magatartás, a tényleges munkavégzés jellege alapján kell megítélni.

A javaslat kimondja azt is, hogy a munkaszerződés írásba foglalásáról a munkaadó köteles gondoskodni. A módosító javaslat az erre vonatkozó közösségi irányelv szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmánál nevesíti a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező és a részmunkaidős munkavállalókat is.

Elősegíti, hogy a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak lehetőség szerint határozatlan idejűre módosíthassák szerződésüket, illetve a teljes munkaidősök részmunkaidős munkát vállalhassanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!