További leépítések a Reutersnél

MTI
2003.01.13. 10:30
Az eddigi 2500 fő után még további ezer alkalmazottját készül szélnek ereszteni a jelenleg 18 ezer embert foglalkoztató Reuters Group, amely egyre élesebb versenyben áll a piacért a feltörekvő, agresszív konkurenciával.

Az újabb költségcsökkentő csomagot a The Sunday Times értesülése szerint Tom Glocer vezérigazgató a világ legnagyobb hír- és pénzügyi információ-szolgáltatójának tavalyi egész évi eredmény-beszámolóján jelenti be a jövő hónapban.

A Reuters a tavalyi első fél évről - 1984-es tőzsdei bevezetése óta először - adó előtti veszteségét jelentett: 2002 naptári első hat havát a cég 88 millió font adózatlan mínusszal zárta az egy évvel korábbi azonos időszak 227 millió font nyeresége helyett.

A visszaesést elsősorban 156 millió font szerkezet-átalakítási költség - főleg az elbocsátások utáni végkielégítések -, és az Instinet tőzsdén kívüli kereskedési rendszer vesztesége okozta.

Londoni elemzők a tavalyi egész évre 50 millió font adózatlan nyereséget várnak a Reutersnek, de a forgalom 9 százalékos idei zsugorodásával is számolnak az 5 százalékosra valószínűsített 2002-es éves visszaesés után. A cég várhatóan az idén is 150 millió font átalakítási költséget számol el.

A vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint Glocer, aki 2001 nyara óta áll a nehéz időket élő vállalat élén, a további áramvonalasítás jegyében a jelenlegi ezerről 250-re kívánja csökkenteni a Reuters csoport által kínált termékek számát, és szűkített csomagokkal megcélozza azokat a citybeli felhasználókat, akiknek nem kell olyan részletességű információ, mint az értékforgalmazóknak.

A Reuters, amely főleg a legagresszívabb versenytárssal, a Bloomberggel vívott piaci harcot sínyli meg, pénteken 203,75 pennyn zárt a londoni értéktőzsdén (LSE), vagyis 756 pennys 52 heti árfolyamcsúcsának csaknem háromnegyedét elvesztette.