Az adóhivatal megkezdte az szja-csomagok kipostázását

MTI
2003.01.13. 13:46
Közel 2,5 millió darab személyi jövedelemadó-bevallást postáz ki az adóhivatal januárban - mondta Vámosi Nagy Szabolcs, az adóhivatal elnökhelyettese sajtótájékoztatóján.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallás alól nem mentesít, ha valaki nem kapja meg az egységcsomagot, ezért akinek januárban nem érkezik meg az egységcsomagja, az APEH ügyfélszolgálatain szerezheti be azt.

Vámosi Nagy Szabolcs elmondta, hogy a bevallás még bonyolultabbá vált. Szavai szerint az egyik nagy hibaforrás lehet, hogy a tavalyi éves jövedelmeknél külön kell feltünteti az első 8 hónapot az utolsó 4-től. Az év közben változott ugyanis a havi adójóváírás összege, az első nyolc hónapban ennek mértéke még csak havi maximum 3000 forint volt, míg szeptembertől 9.000 forint volt.

Ugyanakkor a bevallásokon már nem szerepel a televízió készülékek üzemeltetésével kapcsolatos nyilatkozat.

A tavalyi évről készült adóbevallási nyomtatványok kiegészültek két lappal, amelyeken a tavalyi évi tőzsdei ügyletekből származó veszteséget lehet részletezni. A 2003-ra átvihető árfolyamveszteség elszámolásához ugyanis az adóbevallásban már fel kell tüntetni az összeget.

A nyugdíjasok adóbevallása viszont egyszerűbb lesz, mivel a nyugdíjat már nem kell szerepeltetni az adóbevallásban, ha egyéb jövedelmük keletkezett 2002-ben.

Ugyanakkor a hitelintézettől felvett lakáscélú hitel adóstársak közötti megosztása esetén a nyomtatványon fel kell tüntetni az adóstárs nevét, adóazonosító jelét és a lakás vagy lakótelek helyrajzi számát is.

Az adóhivatal összesen mintegy 1,8 millió magánszemélynek postáz ki adóbevallást, míg közel 461 ezer egyéni vállalkozó, 16.632 őstermelői tevékenységet is folytató egyéni vállalkozó s valamivel több mint 200 ezer kizárólag őstermelői tevékenységgel foglalkozó magánszemély kap egységcsomagot. Az adócsomagot azok kapják meg, akik tavaly adtak be bevallást, vagy önként fizettek adóelőleget a tavalyi évre.