Ambrus
-7 °C
3 °C

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

MTI
2003.01.13. 14:57
Az elemzői várakozásokkal ellentétben nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács hétfői ülésén. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a jegybanki alapkamat továbbra is 8,5 százalék.

A hazai pénzpiac szereplőit meglepte a Monetáris Tanács hétfői döntése, mivel a független kutatóintézetek, valamint a bankok elemzőinek többsége is arra számított, hogy az MNB csökkenti irányadó kamatlábait.

Ezt azért lehetett valószínűsíteni, mivel az elmúlt év decemberében a reálszféra számos szereplőjétől legélesebben a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) részéről kemény kritika érte az MNB vezetését a monetáris kondíciók, köztük az MGYOSZ által magasnak vélt kamatszint miatt.

Legutóbb már ez év januárjában a Magyar Bankszövetség levelet intézett a jegybank vezetéséhez, személy szerint Járai Zsigmond elnökhöz, annak érdekében, hogy az MNB csökkentse az irányadó kamatlábait. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára pedig ilyen értelmű nyilatkozatot tett az MTI-nek az elmúlt héten.

Ugyanakkor egyes banki elemzők úgy vélték, hogy a jegybanknak addig nem szabad a kamathoz nyúlnia, amíg nem ismeri az év első hónapjainak folyamatait.

Egyes elemzők a kamatszint fenntartása melletti döntést azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Monetáris Tanács az energiaárak emeléséről hozott pénteki kormánydöntés ismeretében határozott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.