Az EU-t gazdasági fiaskó fenyegeti

Napi Online
2003.01.14. 09:44
Az Európai Uniónak végzetes gazdasági leszakadással kell számolnia, ha nem hajtja végre a szükséges reformokat - állítja a brüsszeli bizottság jelentése, amelyet ma fogad el a testület.

A bizottság szerint a gazdasági növekedés lelassult üteme és a strukturális reformok elmaradása végképp aláássa a 2010-re kitűzött célt: a világ legdinamikusabban fejlődő és legversenyképesebb gazdaságává válni.

A két esztendővel ezelőtt Lisszabonban elhatározottakból eddig kevés valósult meg és a március 21-i brüsszeli csúcstalálkozó az utolsó esély arra, hogy az eddigi folyamat felmérését követően a tagországok megtegyék a szükséges korrekciókat.

A jelentésből kitűnik, hogy elsősorban az északi országok, például Svédország, Dánia jeleskedtek az EU-szinten hozott döntések, szabályozások nemzeti meghonosításában, a legnagyobb elmaradás a délieknél, főként Görögországban, Olaszországban és Franciaországban tapasztalható.

Brüsszel szerint nem szabad visszariadni a radikális reformoktól, le kell számolni az állam végtelen adakozásával. A társadalombiztosítás szemléletváltása elodázhatatlan, elsősorban a beteg- és a nyugdíjbiztosítást kell működőképessé alakítani. Ezzel nagy teher kerülne le az állam válláról, a felszabaduló források még adócsökkentést is lehetővé tehetnek, de gazdaságélénkítő befektetéseket mindenképp. íp> Az EU belső piaca az áruk szabad áramlása tekintetében olajozottan működik, de a szolgáltatások messze a lehetőségek mögött maradnak. A bizottság arra is int, hogy az elkövetkező egy esztendő az utolsó esély a gazdasági pálya korrekciójára. Ezt követően a bővítés kihívásaira és az intézményi reformokra összpontosítanak a tagállamok, a 2004 végén leköszönő Európai Bizottság pedig sem morálisan, sem gyakorlatilag nem lesz képes a reformok ösztönzésére.