Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Eddig 4 milliárd dollárba került a sztrájk Venezuelában

MTI
2003.01.14. 12:01
A venezuelai kormány számításai szerint eddig több mint 4 milliárd dolláros kárt okozott az országnak az olajtermelést és -feldolgozást 43-ik napja megbénító általános sztrájk.

Ezen túlmenően a dél-amerikai ország 100 millió dollár értékben kényszerült olajtermékeket importálni - jelentette ki Rafael Ramirez energiaügyi miniszter. Venezuelában száz éve nem volt példa arra, hogy az ország benzinimportra kényszerüljön.

Az exportbevételek 80 százalékát adó olajtermelésben tovább tart a sztrájk. Az állami olajiparban 30 ezer - 40 ezer dolgozó sztrájkol. A venezuelai állami kőolajtársaság (PDVSA) decemberben átlagos termelésének alig 30 százalékát érte el.

Voltak olyan időszakok, amikor a szokásos napi 3,2 millió hordó helyett csupán 200 ezer hordó volt a termelés, január elejére napi 800 ezer hordó körüli mennyiségen stabilizálódott. Venezuela a jelenlegi válság miatt már 2,2 millió hordó benzin behozatalára szorult.

A dél-amerikai országban december 2. óta a legtöbb magániskolásban, de sok állami oktatási intézményben is szünetel a tanítás. A kórházak többségében csak a sürgősségi eseteket látják el, több gyógyszerhez alig lehet hozzájutni. Az élelmiszerválaszték sok szupermarketben nagyon megcsappant.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.