Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mérsékelt költséggel járna az MNB intervenciója

MTI
2003.01.14. 16:20
A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az erős forint letörése érdekében végrehajtandó bármilyen intervenció mérsékelt költséggel megoldható - közölte a Credit Suisse First Boston ( CSFB) egy MNB-forrásra hivatkozó értékelésében.

Eszerint az MNB mintegy 2,5-3 milliárd euró közötti összeget szánna az intervencióra, akkora összeget, amekkorát 1996 és 2001 között évente költött piaci beavatkozásra. Az MNB a folyó fizetési mérleg hiány szélesedése miatt arra számít, hogy a forintra gyakorolt nyomás korlátozott lesz, tehát a forint eladással - euró vásárlással járó sterilizálás nem jár majd akkora teherrel.

A CSFB viszont úgy véli, hogy az MNB alábecsüli az esetleges intervenció méreteit és azt a tényt, hogy a forró pénzek beáramlása (és ezzel a forint iránti kereslet), valamint a forintra gyakorolt nyomás jelentős marad. A folyó fizetési mérleg a CSFB szerint nem ad okot aggodalomra.

A CSFB egy nappal azután tette közzé véleményét, hogy a központi bank nem változtatott a 8,5 százalékos irányadó kamatlábon, meglepetést okozva ezzel a közgazdászok körében, akik a forint erőssége miatt kamatmérséklésre számítottak.

A döntés elmaradása a CSFB szerint a központi banknak amiatti aggodalmát tükrözi, hogy nem tudja teljesíteni a decemberre kitűzött évi 4,5 százalékos inflációs célt. Ám a CSFB kellő mozgási lehetőséget lát egy összesen 100 bázispontos kamatmérséklésre, ha a forint erősödésére gyakorolt nyomás tovább is fennmarad. Kedden László Csaba pénzügyminiszter hasonló értelemben nyilatkozott Bécsben az újságíróknak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!