Járai jelenleg nem lát lehetőséget kamatcsökkentésre

MTI
2003.01.15. 11:48
Pillanatnyilag nem látunk lehetőséget kamatcsökkentésre - idézte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Járai Zsigmondot szerdán a Reuters hírügynökség. A bankelnök egy bécsi beruházási tanácskozás közben nyilatkozott.

A hétfői döntést - a kamat változatlanul hagyását - azzal indokolta a hírügynökség szerint, hogy "nagy inflációs nyomás van a gazdaságban". - Meggyőződésünk, hogy az alacsony infláció eléréséhez viszonylag erős valutára van szükségünk - idézte továbbá a Reuters az MNB elnökét.

Járai, a Dow Jones hírügynökség szerint, hozzátette, hogy "később az év folyamán talán több lehetőség lesz pénzügypolitikai enyhítésre". A kamatok hétfői változatlanságát az olaj árával és a költségvetési hiánnyal indokolta, bár hozzátette, hogy úgy hiszi, a költségvetés teljesítménye javulni fog - írta a Dow Jones.

A jegybankelnök megerősítette: bízik benne, hogy decemberre a bank 4,5 százalékos céljára csökkenthető a tizenkét havi infláció, és elérhető a 2004 végére várt 3,5 százalék is - tette hozzá a hírügynökség.