Teljesült az MNB az inflációs célja

MTI
2003.01.15. 16:08
Teljesült a Magyar Nemzeti Bank tavaly decemberi 4,5 plusz-minusz 1 százalékos inflációs célja - közölte az MNB szerdán, azt követően, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a decemberi inflációs adatokat. A KSH szerint a fogyasztói árak 2002 decemberében 4,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2001 decemberében.

Az MNB megállapítja: Magyarországon az elmúlt évtizedekben a magas és nehezen kiszámítható infláció akadályozta a gazdasági növekedést és fokozott terhet rótt a lakosságra, különösen az alacsonyabb jövedelműekre.

A jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ez minden gazdasági szereplőtől komoly erőfeszítést igénylő pálya mentén valósítható meg. Az MNB - a kormánnyal egyetértésben - 2001 júniusában jelentette be, hogy 2002 decemberre 4,5 plusz-mínusz 1 százalékos infláció elérésére törekszik.

A jegybank hangsúlyozza, hogy a forint 2001 májusa óta bekövetkezett nominális felértékelődése szükséges volt a dezinfláció beindulásához. Az erős forint kétségtelenül jelentős terhet jelent egyes gazdasági szereplők, különösen az exportáló vállalkozások számára. A magas és változékony inflációtól való megszabadulás azonban hosszú távon minden gazdasági szereplő, az egész társadalom számára előnyös.

Az MNB a kormány Középtávú Gazdaságpolitikai Programjával összhangban, célul tűzte ki, hogy 2003 decemberére 4,5 százalék alá, 2004 decemberére 3,5 plusz-mínusz 1 százalékra csökkenjen az infláció üteme. A jegybank minden rendelkezésére álló eszközzel arra fog törekedni, hogy az infláció a jövőben is a kijelölt ütemben mérséklődjön - hangsúlyozza a közlemény.