Árpád
-1 °C
9 °C

Normalizálódott a helyzet a bankközi piacon

MTI
2003.01.16. 13:22
Délre normalizálódott a kereskedés a bankközi devizapiacon, már nem volt szükség jegybaki intervencióra ahhoz, hogy a forint a sávon belülre kerüljön. Délben 14,99 százalékon állt a magyar valuta szemben a hivatalos piacnyitás előtti 15,65 százalékos pozíciójával. Piaci becslések szerint a jegybanknak mintegy 2 milliárd eurót kellett megvásárolnia ahhoz, hogy a forint a sávba visszatérjen.

A kereskedők szerint a forint elleni külföldi spekuláció "vezéralakja" a londoni GB Morgan Bank volt, amely a kilenc órai piacnyitás előtt 5 perccel 232,90 forinton adott el eurót arra számítva, hogy a kilenc órára meghirdetett MNB sajtótájékoztatón bejelentik a sávszélesítést.

A jegybankelnök és a pénzügyminiszter is egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nem nyitják meg az árfolyamsávot, ám ha szükséges a forint elleni spekuláció megállítására akár még a nap folyamán is sor kerülhet jegybanki kamatcsökkentésre.

Nyitás után körülbelül egy-másfél óráig az euró vételi oldalon szinte kizárólag a jegybank állt, és megadta a 234,69 forintot a kereskedelmi bankok által eladásra kínált euróért. Délelőtt kilenc órától fél tizenegyig 234,66-234,69 forinton kereskedtek az euróval, a délelőtt második felében azonban a 234,70/75 forintig normalizálódott a közös valuta árfolyama, és a kereskedelmi bankok is kezdtek eladni forintot euróért.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.