Mol ajánlat a horvát INA 25 százalékára

MTI
2003.01.17. 13:52
A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. pénteken kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a az INA horvát olaj és gázipari társaság 25 százalék plusz 1 részvényének megvásárlására - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter pénteken Zágrábban bejelentette, hogy mindhárom pályázó - a Mol Rt., az orosz Rosznyeft és az osztrák OMV beadta ajánlatát.

Jurcic elmondta, hogy a legnagyobb horvát olajipari vállalat stratégai partnerét márciusban választják ki. - További megbeszélés lesz mindhárom pályázóval, így ebben a pillanatban nem tudunk pénzügyi részleteket közölni - tette hozzá.

A PricewaterhouseCoopers és a Deutsche Bank, a két privatizációs tanácsadóadó az INA értékét 1,2-1,8 milliárd euró közé teszi.

A Mol Rt. pénteki közleményében leszögezi: a társaság erős regionális partneri kapcsolatot ajánl az INA-nak és a Horvát Köztársaság kormányának, ezáltal a horvát társaság számára lehetővé teszi a vezető szerep megszerzését a magas növekedésű dél-kelet európai piacon. A Mol nemcsak elfogadja a horvát kormány által meghatározott főbb feltételeket az INA privatizációjával kapcsolatban, de egyúttal kész arra is, hogy a jövőben jelentős tőkét biztosítson az INA számára a tervezett nemzetközi és regionális fejlesztésekhez.