Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Decemberben kissé csökkent a GKI konjunktúra-indexe

MTI
2003.01.20. 10:02
Minimális mértékben, mínusz 7 pontról mínusz 7,3 pontra csökkent 2002 decemberében a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint érdemben sem az üzleti szféra, sem a lakosság várakozásai nem változtak tavaly decemberben. Az üzleti élet várakozásai decemberben is a 2002-re jellemző viszonylag alacsony, de a 2001. véginél magasabb szinten stagnáltak. A lakosság várakozásai a választási években szokásos módon a nyár végén érték el csúcspontjukat, azóta némi csökkenés következett be.

Az iparban a várakozások minimálisan, de tovább romlottak. Az üzleti bizalmi index az év utolsó hónapjában mínusz 7,1 pont volt, szemben az egy hónappal korábbi mínusz 6,4 ponttal.

A lakosság saját pénzügyi helyzetét decemberben a novembernél is valamivel kedvezőbbnek látta, s a következő 12 hónapra további javulást várt. A lakossági bizalmi index az év végére mínusz 7,8 pontra emelkedett a novemberi mínusz 8,7 pontról.

Az üzleti szférában az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése is romlott, a rendelésállományoké viszont javult, de az exporté kedvezőtlenebbé vált. Az építőipari várakozások is rosszabbak lettek, a válaszolók az elmúlt három havi termelést javulónak értékelték, a rendelésállományt és a várható foglalkoztatást viszont a szezonhoz képest is alacsonynak. A kereskedelemben - mindenekelőtt a készletszint csökkenése hatására - valamelyest javult a gazdasági perspektíva megítélése.

A lakosság körében kissé javult az ország gazdasági helyzetének megítélése. A megkérdezettek decemberben az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, de a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik erősödtek. Emellett a munkanélküliek számának további érezhető növekedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve jelentősen emelkedett. Lényegében nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, viszont a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!