A Dresdner Kleinwort sikeresnek ítéli az MNB-beavatkozást

MTI
2003.01.20. 11:00
Az MNB-nek a múlt héten sikerült olyan mértékben gyengítenie a forintot, hogy a végén már túl gyengének ítélte az árfolyamot, és átfordította az intervenciót euróeladássá - áll a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési ház hétfőn Londonban kiadott elemzésében.

A DrKW feltörekvő piaci elemző osztályának összefoglalója piaci forrásokat idézve azt írta, hogy az ellenkező irányú, forinterősítő célú intervenció 250 forint/euró körül történt.

A Dresdner Bank befektetési részlegének londoni elemzői szerint a magyar jegybank ilyen irányú beavatkozása jó jel, mert egyrészt felitatja a forintgyengítő hadjárat idején a gazdaságba került túlzott forintlikviditást, másrészt mutatja, hogy az MNB továbbra is látóterében tartja az inflációt. A ház szerint várható, hogy a forint viszonylag gyorsan visszaerősödik 240 forint/euróra, vagy az alá.

A múlt heti, két nap alatt végrehajtott 2,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentés után egyes londoni elemzők még azt mondták az MTI-nek: az ingadozási sáv védelmében az MNB jó eséllyel hátrébb sorolta kamatpolitikájának fő céljai között a inflációs célkitűzés tartását.

Londoni kereskedők hétfőn 6-7 milliárd euróra becsülték az MNB múlt heti felvásárlását, amelynek egy részét most visszaengedik a piacra. E kereskedők hétfő reggel úgy látták, hogy az MNB 1,0680 dollárnak megfelelő áron kínálja az eurót. Hétfő reggel az euró 1,0656 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, 0,0012 dollárral olcsóbb a pénteki későinél.