A KPN-nek 65 millió eurót hozott a cseh és lengyel érdekeltségek eladása

MTI
2003.01.20. 11:48
A KPN holland távközlési vállalat hétfőn bejelentette, hogy lezárta a cseh és a lengyel kábelrészlegei eladását, ami 65 millió euró bevételt hozott.

A KPN a cseh Vision Networks Tsjechie Holding részleget a TES Media tulajdonában lévő Betbari Holdingnak adta el. Lengyelországban a Vision Networks Polen Holdingot pedig a 3TS Venture Partners AG vette meg - közölte Hollandia legnagyobb távközlési vállalata.

A KPN az adósságát akarja csökkenteni a nem stratégiainak ítélt részesedések eladásával. Csehországban a Cesky Telecomban lévő részét is el akarja adni, bár ezt az ügyletet, csakúgy, mint a Cesky Telecom privatizációjának folytatását, rendszeresen halogatják. íp> A KPN, az európai távközlés egykor problémás szereplője a legutóbbi ismert adatok szerint tavaly a harmadik negyedévben jelentősen, 1,1 milliárd euróval 13,9 milliárd euróra csökkentette nettó adósságát, miközben, két év óta először, nyereséget ért el.

Az adósság, amely miatt a KPN 2001-ben kishíján tönkrement, 23,3 milliárd eurós csúcsra ért a 2001-es első negyedévben, és még a 2001-es harmadik negyedben is 22,3 milliárd euró volt, a korábbi terjeszkedés és a harmadik generációs (UMTS) mobilengedélyek 2000-es megvásárlása miatt.