A UBS szemet vetett az OTP-re?

Napi Online
2003.01.21. 11:06
Banki körökből származó információk szerint a svájci UBS minél nagyobb OTP-részesedéshez akar jutni, s a felvásárlási törekvéseket jelzi, hogy a BÉT-en a múlt hét végén több mint ötmilliárd forint értékben forogtak OTP-részvények - írja a Magyar Hírlap.

A részvényvásárlást az OTP Bank Rt. alapszabálya nem akadályozza meg, társaságban ugyanis 1999 óta nincsenek tulajdoni, csak szavazati korlátok. Szakértők szerint az 1440 milliárd euró értékű vagyont kezelő svájci bank közeledésére utal az is, hogy nemrég együttműködésre lépett az OTP-vel. A magyar pénzintézet nemzetközi részvényalapját váltotta fel az UBS alapjaival, s az OTP az "alapok alapjait" kínálja ügyfeleinek. A UBS szóvivője nem kommentálta a napilap értesüléseit. A Magyar Hírlap megjegyzi, hogy a magyar bankrendszerben a svájci hitelintézetek eddig nem szereztek jelentős pozíciókat.

A UBS 1995-ben 390 millió dollárért hozzájuthatott volna az OTP-hez, szemben a jelenlegi, mintegy 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. A svájci társaság nem tud vásárolni egy nagytulajdonostól, hiszen a tulajdonosi szerkezet szórt. A bank legnagyobb részvényese önmaga, a részvények 5,5 százalékával, a legnagyobb külső tulajdonos - korábbi adatok szerint - a Capital International alapkezelő, amelynek több alapjában összesen 5,04 százaléknyi részvény van.

Az OTP alapszabálya kimondja, hogy a külföldi befektetők egyike sem rendelkezhet a közgyűlésen 5 százaléknál több szavazattal (a magyaroknál 10 százalék a határ), és a külföldi részvényesek összességükben is csak a teljes szavazóerő felénél eggyel kevesebb (vagyis 139 millió 999 ezer 999) szavazatot birtokolhatnak.

További érdekesség, hogy miként érvényesül a külföldiek szavazati korlátja. Jobb megoldás híján az OTP azt az eljárást követi - persze inkább csak elviekben -, hogy a közgyűlési regisztrációnál mindaddig minden külföldi valamennyi részvényével szavazhat, ameddig a regisztrált külföldi szavazatok száma el nem éri a 140 millió-1 darabot. Utána viszont már nem jár szavazati jog a külföldieknek. Mivel a közgyűlési tényleges részvétel meglehetősen alacsony, tavaly tavasszal nem kellett e korlátot alkalmazni.

Nincs arra utaló jel, hogy a UBS megcélozta volna az OTP-t, a múlt heti árfolyamemelkedés hátterében sokkal inkább a jegybanki kamatvágások álltak. Ha a svájci bankóriás mégis rászánná magát egy komolyabb OTP-részesedés megszerzésére, azt csak nagyon drágán tudná megtenni.