Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Venezuelában árfolyam-ellenőrzés lép életbe

MTI
2003.01.24. 16:18
Venezuelában a jövő szerdától árfolyam-ellenőrzés lép életbe a mind nagyobb méreteket öltő tőkemenekítés megfékezésére és a nemzeti valuta, a bolivar további értékvesztésének megállítására - jelentette be Hugo Chavez államfő Caracasban. Venezuelában múlt szerdától jövő keddig szünetel a külföldi valuták eladása.

A december 2-án kezdődött általános sztrájk óta 700 millió dollárt vontak ki Venezuelából, a kormány adatai szerint. A nemzeti valuta 30 százalékot veszített értékéből.

Venezuela olajtermelése ismét növekszik, a kormány szerint a hét végén eléri a napi 1 millió hordót, és az ellenzék szerint is meghaladja a napi 800 ezer hordót, a sztrájk előttinek több mint az egynegyedét.

A sztrájk előtt Venezuela napi 3,1 millió hordó olajat termelt, aminek egyharmada került a finomítókba. Venezuela az Egyesült Államok olajimportjának 13 százalékát fedezte a sztrájk előtt. Az olajexport jelenleg napi 500 ezer hordó körül van. Az ország olajfinomítóinak 90 százaléka továbbra is zárva, ellenzéki közlés szerint. A sztrájk nyomán a világpiaci olajárak időközben kétéves magasságba szöktek, és Venezuela benzinimportra szorult, száz év óta először.

A politikai és gazdasági válságba került Venezuela nehézségeit tetézi, hogy az amerikai Mooody's Investor Service hitelminősítő szerdán Venezuela devizakötelezettségeit az utolsó előtti, úgynevezett szemétkötvény kategóriába sorolta vissza, a megnőtt likviditási kockázat miatt. Az ország devizabevételeinek 80 százalékát adja szokásosan az olajszektor.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.