Bokros: a kormánynak kellene csökkentenie az államháztartási hiányt

MTI
2003.01.24. 22:00
Az egykori Bokros-csomaghoz hasonló megszorító intézkedésekre jelenleg nincs szükség, az államháztartási deficit csökkentésére, a túlköltekező költségvetési politika megváltoztatására és bizonyos mértékű áldozatokat is követelő gyors intézkedésekre viszont igen - jelentette ki pénteken Kecskeméten Bokros Lajos.

A Világbank igazgatója, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, akinek a nevéhez fűződik a stabilizációs Bokros-csomag, a kecskeméti Hozam Klub vendégeként gazdaságpolitikai előadást tartott. Leszögezte: a mai magyar gazdaság állapota összehasonlíthatatlan az 1994-95 közötti időszakéval, amikor államcsőd-közeli helyzetben volt az ország, de a jelenlegi helyzet sem rózsás.

Bokros véleménye szerint az egyensúlyromlás megállítása, az államháztartási hiány csökkentése, a termelékenységgel egyre kevésbé fedezett bérkiáramlás megállítása nem a Magyar Nemzeti Bank feladata. A volt péntügyminiszter véleménye szerint ha az MNB egyoldalúan és jelentősen csökkentené a kamatokat, "miközben a drámai mértékű költségvetési túlköltekezés és a bérkiáramlás fennmarad, akkor a külső egyensúly is veszélybe kerülhet". Kérdésekre válaszolva kijelentette: lehet a béreket emelni, de a béreknek nem az árakkal, hanem a termelékenységgel kell összhangba lenniük.