Fülöp, Jakab
5 °C
19 °C

Egységes európai adórendszer lesz?

euractiv.hu
2003.01.27. 10:57
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Unió vállalkozásai úgy vélik, hogy az uniós országok adórendszereinek egységesítéséből jelentős előnyük származna - mutatja egy friss felmérés. A vizsgálatot 1000 vállalatvezető körében végezték, az eredményeket az amerikai UPS csomagküldő szolgálat publikálta.

A vállalkozások szerint az adórendszer harmonizációja az egységes piac kialakulásának alapfeltétele. A Financial Times szerint a meglepő eredmény felgyorsíthatja az egységes európai adózás kialakulását.

Az európai áfa-rendszerek Európa-szerte merőben különböznek, és az Európai Tanács eddigi harmonizációs törekvéseit a nemzeti kormányok mindig megakadályozták. Azonban most kiderült, hogy minden harmadik cégvezető roppant fontosnak tartja az adóharmonizációt, szerintük az jóval jelentősebb lépés, mint az egységes európai nyugdíjrendszer, az elektromos áram, a vasúti szállítás és postai szolgáltatások piacának liberalizálása.

A hét legnagyobb nyugat-európai országban végzett felmérés mindenütt figyelemre méltó eredményt mutatott, noha a százalékos megosztásban mutatkoztak különbségek. A magas adókkal rendelkező országokban - így például Olaszországban, - nagy az egységes európai adórendszer támogatottsága, míg az alacsony adókkal működő államokban, például Nagy-Britanniában természetesen kevesebben szeretnének egységes szabályozást, hiszen tudják, hogy az számukra vélhetően egyszeri adóemeléssel járna. Ennek ellenére a legalacsonyabb támogatottság a Nagy-Britanniában mért 25 százalék, vagyis még a szigetországban is minden negyedik vállalkozó támogatná az egységes EU-adórendszer bevezetését.