Salamon
7 °C
13 °C

Tavaly meglepetésre nőtt a világ idegenforgalma

MTI
2003.01.27. 15:31
A világgazdaság gyengesége és a nemzetközi konfliktusok ellenére tavaly meglepetésszerűen növekedett a világ idegenforgalma. Az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint a turisták száma 2002-ben 3,1 százalékkal nőtt 2001-hez képest, és elérte a 715 milliót. Az idei év azonban egyelőre nem tűnik biztatónak.

A közlemény szerint ezzel az ágazat túljutott a 2001-es mélypontján, és új rekordot jelez. Az Egyesült Államok és Latin-Amerika kivételével a turisták száma a világon mindenütt emelkedett.

Egy tavaly szeptemberi ágazati felmérés szerint a nemzetközi idegenforgalmi kereslet tavalyelőtti és 2002-es visszaesése megközelítőleg 7 és fél százalékot ér el, az Egyesült Államok esetében azonban csökkenés 8,5 százalékos lehet. A szakértők akkor még úgy vélték, hogy az idegenforgalom legkorábban 2003-ban heveri ki a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások következményeit és nyeri vissza növekedési ütemét.

A rossz világgazdasági környezet és a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások dacára Franciaország 76,5 millió látogatóval 2002-ben is megőrizte első helyét a nemzetközi turizmusban. Tavaly a látogatók mintegy 34 milliárd dollárt hoztak az országnak.

A legnagyobb európai idegenforgalmi vállalkozás, a német TUI AG hétfőn azonban nem jelzett újabb sikereket idénre. Közleménye szerint a nyári foglalások 6,1 százalékkal elmaradnak a tavaly ilyenkori mennyiségtől. A vállalat szerint a kereslet az Irak elleni háborús fenyegetés miatt csökken.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!