Tavaly meglepetésre nőtt a világ idegenforgalma

MTI
2003.01.27. 15:31
A világgazdaság gyengesége és a nemzetközi konfliktusok ellenére tavaly meglepetésszerűen növekedett a világ idegenforgalma. Az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint a turisták száma 2002-ben 3,1 százalékkal nőtt 2001-hez képest, és elérte a 715 milliót. Az idei év azonban egyelőre nem tűnik biztatónak.

A közlemény szerint ezzel az ágazat túljutott a 2001-es mélypontján, és új rekordot jelez. Az Egyesült Államok és Latin-Amerika kivételével a turisták száma a világon mindenütt emelkedett.

Egy tavaly szeptemberi ágazati felmérés szerint a nemzetközi idegenforgalmi kereslet tavalyelőtti és 2002-es visszaesése megközelítőleg 7 és fél százalékot ér el, az Egyesült Államok esetében azonban csökkenés 8,5 százalékos lehet. A szakértők akkor még úgy vélték, hogy az idegenforgalom legkorábban 2003-ban heveri ki a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások következményeit és nyeri vissza növekedési ütemét.

A rossz világgazdasági környezet és a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások dacára Franciaország 76,5 millió látogatóval 2002-ben is megőrizte első helyét a nemzetközi turizmusban. Tavaly a látogatók mintegy 34 milliárd dollárt hoztak az országnak.

A legnagyobb európai idegenforgalmi vállalkozás, a német TUI AG hétfőn azonban nem jelzett újabb sikereket idénre. Közleménye szerint a nyári foglalások 6,1 százalékkal elmaradnak a tavaly ilyenkori mennyiségtől. A vállalat szerint a kereslet az Irak elleni háborús fenyegetés miatt csökken.