A Dresdner Kleinwort az MNB inflációs politikájáról

MTI
2003.01.29. 14:31
Járai Zsigmond nyilatkozata, amely szerint az MNB már nem a 2003 végi inflációs célra összpontosít, a forintgyengítő célú masszív beavatkozások után még tovább lazította a jegybank pénzügypolitikáját - áll a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének szerdai értékelésében.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetőknek szánt napi feltörekvő piaci útmutatójában szerdán azt írta: az MNB már az intervenciók idején gyakorlatilag a forint árfolyamsávjának védelmét helyezte az inflációs cél elé, és ennek ismeretében csak idő kérdése volt ez utóbbi felvizezésének bejelentése.

Az MNB elnökének nyilatkozata azt is jelenti, hogy a bank belátható időn belül nem fogja visszafordítani a nemrégiben végrehajtott 2,00 százalékpontos alapkamat-csökkentést - áll a DrKW kommentárjában.

Londoni befektetési elemzők már a Járai-nyilatkozat napján azt mondták az MTI-nek, hogy az inflációs cél 12 havi eltolásával szinte bizonyosan halasztódik a piac által korábban belátható időn belülre várt kamatszigorítás is.

A szerdai Dresdner-jelentés szerint a befektetési ház továbbra is arra számít, hogy az idei év végi infláció Magyarországon meghaladja az eredeti célt, és arra is, hogy ha elmarad a határozott költségvetési reform, a magyar valutauniós csatlakozás is késhet.

A magyar eurócsatlakozás késedelmének lehetőségét a DrKW londoni elemzői már a hét elején - még a keddi Járai-nyilatkozat előtt - Magyarországról kiadott éves országjelentésükben is felvetették, jóllehet ezt abban az összefoglalóban az MNB által "az inflációval szemben tanúsított nagyobb türelemmel" indokolták.