Hajnalka
-1 °C
15 °C

A Dresdner Kleinwort az MNB inflációs politikájáról

MTI
2003.01.29. 14:31
Járai Zsigmond nyilatkozata, amely szerint az MNB már nem a 2003 végi inflációs célra összpontosít, a forintgyengítő célú masszív beavatkozások után még tovább lazította a jegybank pénzügypolitikáját - áll a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének szerdai értékelésében.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetőknek szánt napi feltörekvő piaci útmutatójában szerdán azt írta: az MNB már az intervenciók idején gyakorlatilag a forint árfolyamsávjának védelmét helyezte az inflációs cél elé, és ennek ismeretében csak idő kérdése volt ez utóbbi felvizezésének bejelentése.

Az MNB elnökének nyilatkozata azt is jelenti, hogy a bank belátható időn belül nem fogja visszafordítani a nemrégiben végrehajtott 2,00 százalékpontos alapkamat-csökkentést - áll a DrKW kommentárjában.

Londoni befektetési elemzők már a Járai-nyilatkozat napján azt mondták az MTI-nek, hogy az inflációs cél 12 havi eltolásával szinte bizonyosan halasztódik a piac által korábban belátható időn belülre várt kamatszigorítás is.

A szerdai Dresdner-jelentés szerint a befektetési ház továbbra is arra számít, hogy az idei év végi infláció Magyarországon meghaladja az eredeti célt, és arra is, hogy ha elmarad a határozott költségvetési reform, a magyar valutauniós csatlakozás is késhet.

A magyar eurócsatlakozás késedelmének lehetőségét a DrKW londoni elemzői már a hét elején - még a keddi Járai-nyilatkozat előtt - Magyarországról kiadott éves országjelentésükben is felvetették, jóllehet ezt abban az összefoglalóban az MNB által "az inflációval szemben tanúsított nagyobb türelemmel" indokolták.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.