A román cégvezetők jobban keresnek, mint a magyarok és csehek

MTI
2003.01.29. 17:07
Egy nemzetközi vezetési tanácsadó cég számításai szerint a romániai vállalati felső vezetők átlagban jobban keresnek az idén kelet-európai társaiknál: éves javadalmazásuk 65 ezer dollárnak felelhet meg, ez nagyjából 10 ezer dollárral több, mint a magyarországiaké és 18 ezerrel magasabb, mint a cseh vállalatvezetők javadalmának átlaga.

A Hay Group Management Consultant által elvégzett felmérés eredményét a Ziarul Financiar üzleti napilap ismertette, s arról is szól, hogy a vállalatok az idén 16,9 százalékos inflációra számítanak és a felső vezetés bére 17,9 százalékkal növekszik.

A tanácsadó cég szerint a romániai bérpiac még nem kellően strukturált, s ha valaki igen felelősségteljes állásban van, azt a piaci átlagnál sokkal jobban javadalmazzák. A különbség igen nagy, miközben a Közép-Európa országaiban a fizetési rés a vezetői és az átlagos alkalmazotti állások között mérséklődőben.

Romániára az is jellemző, hogy Bukarestben fizetik a legnagyobb béreket, a piaci átlagot itt 15,3 százalékkal haladják meg. Ugyancsak jellemző, hogy a pénzügyi szektorban a legmagasabb a bérszint.