Vártnál kisebb Lukoil-nyereség

MTI
2003.02.03. 13:07
Elemzők várakozásától jelentősen elmaradó profitot jelentett a tavalyi harmadik negyedévről a Lukoil, Oroszország vezető olajipari vállalata a magasabb költségek, köztük egy adótétel rendezése miatt.

A Lukoil a tavalyi harmadik negyedévben 507 millió euró tiszta nyereséget ért el a második negyedévi 473 millió dollár helyett, de az eredmény 26 százalékkal elmaradt a 684 millió dolláros elemzői átlagtól. A profitot csökkentette a negyedévre elszámolt 103 millió dolláros adóteher. A rendkívüli adóelszámolás nélkül a Lukoil profitja 610 millió dollár lett volna.

A vállalat árbevétele 4,4 milliárd dollár volt, kicsit több az elemzők által várt 4,1 milliárd dollárnál. A Lukoil teljes költsége 1,4 milliárd dollár volt, a második negyedévi 1,1 milliárd dollár helyet.

A Lukoil eladási, általános és adminisztratív költségei 18 százalékkal 754 millió dollárra nőttek az előző negyedévhez képest. Ezt azt jelzi, hogy a Lukoil érzékenyebb a hazai olajárakra, mint vetélytársai, a Jukosz vagy a Szibnyeft.