Az EKB elemzi a csatalakozásra várók árfolyamrendszerét

MTI
2003.02.03. 16:37
Az Európai Központi Bank átfogó tanulmányt készít arról, miként lehet simábbá tenni az európai pénzügyi rendszer működését az újonnan csatlakozó országokra való tekintettel. Az EKB azzal egyidejűleg végzi - esetleg néhány héten belül publikálandó - tanulmányát, hogy nyilvánvalóvá vált: a pénzügyi rendszerhez csatlakozó közép-európai országok valutái ellen támadásokat intézhet a spekuláció.

A közép-európai országok közül Lengyelország és Csehország máris átélte valutája árfolyamának erősödését a jövő év májusi uniós csatlakozásukat megelőzően, Magyarország pedig a spekuláció átfogó támadását szenvedte meg - emlékeztet a Reuters elemzésében.

A valuták erősödésében hirtelen fordulat állhat be, amennyiben a piacon úrrá lesz a félelem, hogy a kormányzatok képtelenek tartani a költségvetési hiányra vagy az inflációra vonatkozó célokat, és így nem tudják teljesíteni a pénzügyi rendszer tagságához szabott kritériumokat.

A tagjelölt országok az elképzelések szerint először a pénzügyi rendszer előszobájának számító ERM II mechanizmust veszik át, majd két év után csatlakozhatnak az euróövezethez.

Ami a EKB tanulmányát illeti, abban esetleg technikai javaslatokat fogalmaznak meg, módosítják az ERM II működését, hogy ez az 1979-ben, a nyugat-európai országokra szabott rendszer jobban megfeleljen a feltörekvő országok lehetőségeinek.

Az EKB 10 tagjelöltje valutaárfolyam rendszerét tanulmányozza most,- többet ennél sem a tervezett tanulmány tartalmáról, sem pontos időzítéséről nem árultak el. A lényeg: az ERM II reformjára vonatkozó döntés politikai természetű lesz, azt az EU vezetői hozzák majd meg az EKB ajánlására.

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az EKB a nemzeti bankok rendelkezésére bocsátandó hitelkeretet bővíti, ami felvértezné az ERM tagjait, hogy tekintélyesebb pénzöszeg birtokában hatékonyan védekezzenek a spekulációs rohamok ellen. Az ERM rugalmasságát fokoznák tehát.

" AZ ERM II jelenleg meglehetősen rideg várószoba, esetenként az országok helyzetét még kellemetlenebbé is teheti. Ehelyett előnyökkel járó VIP-várót kellene kialakítani " - vélekedett Peter Bofinger, a würzburgi egyetem professzora.