Szlovák befolyásszerzés a MOL Rt-ben

Napi Online
2003.02.06. 10:31
A szlovák Slovintegra a. s., illetve Slovbena a. s. 2002. november 23-án megállapodást kötött a MOL Rt.-vel a Slovnaft a. s.-ben meglevő teljes, 31,6 százalékos részesedésük eladásáról.

A megállapodás értelmében a Slovnaft a. s.-ben levő részvényeik MOL Rt. részére történő eladása ellenértékeként a Slovintegra a. s. készpénzt, 889 318 darab A sorozatú törzsrészvényt és 8 872 912 darab újonnan kibocsátásra kerülő C sorozatú törzsrészvényt és a Slovbena a. s. készpénzt, 94 682 darab A sorozatú törzsrészvényt és 944 666 darab újonnan kibocsátásra kerülő C sorozatú törzsrészvényt szerezhet. Az újonnan kibocsátandó C sorozatú törzsrészvények jegyzésére a tranzakció zárásakor, zártkörű kibocsátás keretében kerülhet sor.

A tranzakció keretében a Slovintegra a. s. a MOL Rt.-ben 9,08 százalékos, a Slovbena a. s. 0,91 százalékos, míg együttesen - összehangolt magatartásuk révén - 9,99 százalékos befolyást szerezhetnek. A MOL Rt. azonban jogosult a tranzakció zárása előtt az ellenérték összetételének megváltoztatására, amelynek eredményképpen a Slovintegra a. s. és a Slovbena a. s. együttes befolyása lehet, hogy nem haladja meg az 5 százalékot a MOL Rt.-ben.

A tranzakció teljesítésének feltétele többek között, hogy azt a szlovák és magyar versenyhatóságok jóváhagyják, a felek a szükséges külső jóváhagyásokat megszerezzék és a már megkötött megállapodások végrehajtásához szükséges további szerződések aláírásra kerüljenek. A tranzakció zárására az utolsó előfeltétel teljesülését (vagy az azokról való lemondást) követő 15. munkanapon vagy a felek által megállapított más időpontban kerülhet sor.

A tranzakció zárásakor a Slovintegra a. s. és a Slovbena a. s. megteszi a ténylegesen elért befolyásszerzés mértékéről a megfelelő bejelentést.