Csökkent az amerikai gazdaság termeléknysége

MTI
2003.02.06. 15:22
Az amerikai gazdaság mezőgazdasági szektoron kívüli termelékenysége 0,2 százalékkal csökkent a múlt év negyedik negyedévében, az előző negyedévi 5,5 százalékos, illetve a várakozásokban szereplő 0,8 százalékos növekedéssel szemben.

A megelőző negyedévek termelékenység-növekedésének hirtelen letörését a Reuters jelentése azzal indokolja, hogy az amerikai gazdaság növekedése is érezhetően lelassult a múlt év negyedik negyedében.

A kormányzat ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a tavalyi év egészét nézve fél évszázad óta a legdinamikusabb - 4,7 százalékos - termelékenységjavulás következett be az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban.

Csökkenő negyedéves termelékenységi adatot az amerikai munkaügyi minisztérium legutóbb 2001. második negyedéről adott ki - írja a Reuters.

A washingtoni kormányzat ugyancsak csütörtökön tette közzé, hogy az órabérek(egy órára eső egységnyi munkaköltség) 4,8 százalékkal nőttek a múlt év utolsó negyedében, de a tavalyi év egészét tekintve a növekedés 1,7 százalékos volt. Elemzők 3,3 százalékos növekedést vártak, a most kiadott hivatalos előzetes adat több mint két éve a legmagasabb, a termelékenység romlásának hátterében elsősorban magas értéke áll.