Az MNB változatlanul hagyta az alapkamatot

MTI
2003.02.10. 15:56
A Monetáris Tanács változatlanul hagyta a 6,5 százalékos jegybanki alapkamatot hétfői ülésén.

A Monetáris Tanács kitart amellett, hogy a lehető legrövidebb időn belül el kell érni az árstabilitást Magyarországon, és a dezinflációhoz minden monetáris eszközt fel kell használni - mondta sajtótájékoztatóján Járai Zsigmond jegybankelnök.

A jegybank úgy látja, nincs szükség a monetáris kondíciók szigorítására - mondta Járai Zsigmond. A szigorítás azt eredményezhetné, hogy a forint árfolyama újra elérné az intervenciós sáv erős szélét, ugyanakkor az idén már nem lenne jobb az inflációs mutató. A sáveltolás jelenleg nem kérdés - nyomatékosította Járai.

A Magyar Nemzeti Bank 2003 decemberére az éves inflációs prognózist 5,2 százalékra növelte a korábbi 4,6 százalékról, a 2004-es előrejelzést viszont 4,2 százalékról 4 százalékra csökkentette - jelentették be a jegybank sajtótájékoztatóján.

A folyó fizetési mérleg hiánya idén várhatóan eléri a 4,2 milliárd eurót, ami a GDP 5,7 százalékának felel meg - tartalmazza az MNB inflációs jelentése. A deficit 2004-ben valamivel kisebb, 4,1 milliárd euró lesz, a GDP 5,2 százalékára mérséklődik. A jegybank azzal számol, hogy az idén a GDP 3,5 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal bővül.