Svéd-francia együttműködés a márciusi gazdasági csúcsértekezleten

euractiv.hu
2003.02.12. 15:27
Svédország és Franciaország véleménye az EU jövőjéről igen sok hasonlóságot mutat, és a svéd társadalmi modell rendkívül érdekes a franciák számára, nyilatkozta közelmúltban tett stockholmi látogatása során Noëlle Lenoir, Franciaország európa-ügyi minisztere. A svéd kormány is szívesen "barátkozik", de azt szeretné, hogy Franciaország és az EU többi nagy tagországa tiszteletben tartaná a költségvetés kiegyensúlyozottságát célzó szabályokat.

A kétoldalú egyeztetések célja az volt, hogy kidolgozzák a svéd-francia együttműködés módozatait az EU márciusi gazdasági csúcsértekezletére.

- Ki kell teljesítenünk a korlátlan egységes piacot és egymás szabályainak elismerésével növelnünk kell a két ország közötti gazdasági forgalmat, a szociális modell működtetése és a fenntartható fejlődés megvalósítása pedig igen fontos közös cél - mondta Noëlle Lenoir. A francia kormány képviselője igyekezett meggyőzni svéd partnerét egy Franciaország számára igen fontos ügyben: a közhasznú szolgáltatásoknak francia megítélés szerint kiemelt oltalmat kell szavatolni a készülő új alkotmányos szerződésben.

A svéd kormány aggódik Franciaország költségvetési hiánya miatt, mondván: bizonyosan nem kedvez a szeptember 14-i svéd euró-referendum szempontjából, ha a svédek azt látják, hogy a nagy országok semmibe veszik a stabilitási és növekedési paktumot. Noëlle Lenoir arról biztosította a skandináv ország vezetőit, hogy Franciaországnak feltett szándéka tiszteletben tartani a "játékszabályokat".

A svéd kormány négy EU-szkeptikus tagja közül egyik sem vett részt a találkozókon.