GKI: jelentősen romlottak az üzleti szféra várakozásai

MTI
2003.02.17. 09:49
Jelentősen romlottak januárban az üzleti szféra és a lakosság gazdasági várakozásai - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. Európai Unió támogatásával végzett kérdőíves felméréséből. A GKI konjunktúra indexe a 2001. végi mélypontra zuhant, 2003. januári értéke mínusz 12,1 pont.

Januárban az iparban az elmúlt időszak termelését a korábbinál valamivel jobbnak, a kilátásokat viszont rosszabbnak tartották, mint decemberben.

A rendelésállomány megítélése romlott, de ezen belül az exporté javult. A foglalkoztatási kilátások kissé javultak, de a létszámcsökkentést tervezők még többen vannak, mint a bővítést valószínűsítők.

Az építőipari várakozások tovább romlottak. A kereskedelemben az üzletmenetről, a készletállományról és a megrendelésekről alkotott vélemény egyaránt kedvezőtlenebbé vált.

A lakosság gazdasági várakozásai ugyancsak lényegesen kedvezőtlenebbek, mint decemberben voltak. Jóval túl vannak a választási évekre jellemző nyári csúcsponton, de az 1993. óta folyó vizsgálatok történetében a jelenlegi indexérték még mindig nagyon kedvező.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a decemberinél érezhetően kedvezőtlenebbnek látták, s a következő 12 hónapra ugyancsak romlást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése szintén jelentősen rosszabb lett. A megkérdezettek januárban az előző havinál jóval nagyobb ütemű áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is erősödtek.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliek számának további növekedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve jelentősen mérséklődött. Kisebb lett azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, s a korábbinál kevesebben gondolják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.