Magyar benzinturizmus Szlovákiába

MTI
2003.02.17. 14:25
Lassítja a magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar benzinturizmus - írta hétfőn a Pozsonyban megjelenő Új Szó. A lap nem először ír arról, hogy az átkelőkön sokszor órákig kell várakozni azok miatt, akik a szlovákiainál magasabb magyarországi benzinárak miatt rendszeresen a szlovákiai töltőállomásokhoz járnak tankolni. A tumultus elsősorban hétvégeken, hétköznap pedig a kora esti órákban okoz bosszuságot, kivált az Esztergom-Párkány, Komárom-Révkomárom és a Vámosszabadi-Medve közti átkelőkön, de másutt is.

Ezen a hétvégén az utóbbi átkelőn többen nem bírták idegekkel, ezért a szembejövő sávban akartak előrejutni, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát. "Akadtak olyan várakozók is, akik felháborodott szidalmakkal, kisvártatva pedig már ököllel igyekeztek visszaszorítani az agresszív gépkocsivezetőket" - írja a lap.

Egy magát megnevezni nem kívánó szlovák vámtiszttől az Új Szó úgy tudja, hogy a napokban ismét megemelt magyarországi üzemanyagárak miatt több győri és Győr környéki település autósai a határtól alig egy kilométerre lévő szlovákiai benzinkúthoz járnak, miközben a szlovák oldalról sokan Győrbe igyekeznek bevásárolni, egyre többen pedig a győri mozikba ruccannak át, ezért nem ritkán közlekedési dugók alakulnak ki.

Egy nevének elhallgatását kérő magyar határrendész viszont úgy vélekedett, hogy szombaton azért alakult ki több kilométeres kocsisor, mert a szlovákiai oldalon a déli csúcsforgalom idején csupán egy sávon fogadták a gépkocsikat - írta szlovákiai magyar napilap.