A csehek kétharmada elégedett életszínvonalával

MTI
2003.02.18. 10:49
A cseh lakosság majdnem kétharmada jónak és kielégítőnek tartja családja életszínvonalát, míg valamivel több mint egyharmaduk elégedetlen vele - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Közvélemény-kutató Központ (CVVM) készített januárban.

A felmérés szerint az megkérdezettek 61 százaléka elégedett családja életszínvonalával, míg 36 százalék elégedetlen. Három százalék nem nyilatkozott.

Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva az elégedetlenek aránya hét százalékkal megnőtt, mégpedig az elégedettek rovására. Ugyanakkor egy más kérdésre válaszolva kiderült, hogy a megkérdezettek 39 százaléka szerénynek, illetve szegénynek tartja háztartását. Ez a tavaly év eleji adatokhoz képest három százalékos növekedés.

Az emberek 61 százaléka azt állítja, hogy havi jövedelméből lényegében kijön, míg 35 százalék nem. Ez az arány alapvetően azonos a tavaly év eleji helyzettel. Ugyanakkor a különféle személyes kedvtelésekre, kiadásainak fedezésére és más többletkiadásokra csak a megkérdezettek 42 százalékának futja.

A felmérésből az is kiderült, hogy csak az emberek egyharmada tud havi rendszerességgel takarékoskodni, s húsz százalékuk támogatja rendszeresen szüleit vagy gyermekeit.

Bankkölcsönt a csehek egyharmada törlesztett januárban. A pénzt a legtöbb esetben házra, lakásra, lakberendezésre, gépkocsira vagy üdülésre vették fel. A megkérdezettek hét százaléka állítja, hogy munkaadója nem fizetett időben, s tartozik neki egy-két elmaradt bérrel. Ez három százalékkal jobb helyzet, mint ami 2001 elején volt.