A Schroder fenntartja a Matáv befektetői besorolását

MTI
2003.02.18. 16:56
A Matáv eredményközlése után fenntartotta a magyar távközlési papírra adott befektetési besorolását és célárát a Schroder Salomon Smith Barney londoni befektetési ház, amely szerint a telefoncég kockázat/hozam profilja továbbra is igen vonzó.

A magyar vállalatról kiadott átfogó elemzés szerint a Citigroup-csoportba tartozó befektetési bank érvényben tartja 1M szintű (piaci túlteljesítő, közepes kockázatú) osztályzatát a papírra, és részvényre adott 1125,00 forintos célárát is.

Az SSSB londoni irodájának elemzése szerint a Matáv negyedik negyedévi eredménye megfelelt a ház várakozásainak. A cég szerint az eredményjelentés kevés meglepetése között volt a Westel vártnál gyengébb bevételi hozzájárulása, és a MakTel-érdekeltség váratlanul erős teljesítménye.

A jelentés szerint a Westel bevétele a mobiltelefon-szolgáltatásból a ház által vártnál 1 milliárd forinttal kevesebb, a macedóniai érdekeltségé a SSSB előrejelzésénél 1 milliárd forinttal több lett. A Schroder Salomon Smith Barney szerint azonban a mobil üzletág növekedése általában szezonálisan gyengébb a 4. negyedévben.

A londoni elemző cég azzal számol, hogy a Matáv mobiltelefon-érdekeltségében "még legalább félévi kétszámjegyű bevétel-növekedési ütem benne van", és Westel adja a Matáv idei növekedésének zömét.

A jelentés szerint - jóllehet még nincs meg a térségbeli összes szolgáltató negyedik negyedévi beszámolója - a ház arra számít, hogy a Matáv lesz csoportjában a "növekedési éltanuló".

Az SSSB szerint azonban a Westel gazdálkodására valószínűleg kedvezőtlen hatással lesz a végződtetési díjak - a hálózatból kimenő hívásokért felszámolt felár - várt idei csökkentése, bár ez az első negyedévi eredményt még nem érintheti.