Mária
-6 °C
-2 °C

Norvég adóváltozások EU-hatásra

euractiv.hu
2003.02.19. 09:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Norvégiában a ritkán lakott területeken működő cégek az állam decentralizált politikája következtében kevesebb adót fizetnek alkalmazottaik után. Ez azonban ellentétes az egységes piac szabadverseny-szabályozásával és a kiváltságot el kell törölni, ugyanúgy, mint ahogyan Svédországban tették. A kérdésről kedden egyeztetett Per-Kristian Foss norvég pénzügyminiszter, és az EU versenybiztosa, Mario Monti.

Ha a találkozó következtében megegyezés születik a kedvezmény eltörléséről, akkor a norvég vállalkozásoknak egy milliárd euróval többet kell befizetniük az államkasszába.

Sokak szerint azonban a vállalkozások kicsit túloznak, a következmények ugyanis nem lesznek annyira drasztikusak. A mezőgazdasági és halászati ágazattól például nem vonják meg a kedvezményt, azok ugyanis nem részei az Európai Gazdasági Térségnek (EEA). Remény van arra is, hogy az 5-6 főt alkalmazó cégek esetében ugyancsak kivételt tehetnek. A turizmusban tevékenykedő cégeknek pedig a norvég kormány azt ígéri, hogy más formában visszajuttatja a befizetett adót, csupán némi kényelmetlenséggel jár majd a papírok kitöltögetése.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.