Több mint 20 százalékot esett az Egis partnere, az Orion

MTI
2003.02.19. 10:10
Kedden az értéke egyötödét elvesztette a helsinki értéktőzsdén a finn Orion gyógyszergyár részvénye, miután a cég bejelentette, hogy abbahagyja a szorongásos betegségek kezelésére szánt, de eddig hatástalannak bizonyult hatóanyag, a deramciclane fejlesztését.

Az Orion partnerét, az Egist kedden felfüggesztették a budapesti értéktőzsdén, szerdán a hétfői, 11 200 forintos záróára körül plusz-mínusz 30 százalékos sávban lehet kereskedni vele. Az Orion 2000. márciusban szerzett csaknem kizárólagos jogot a deramciclane-re az Egistől.

Zárás felé az Orion 15,79 euró volt a helsinki értéktőzsdén, 21,2 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál. Utoljára 1996. májusban volt ilyen alacsony a részvény ára.

Az elemzőket és a befektetőket meglepte az Orion bejelentése, mert a korábbi vállalati nyilatkozatok alapján igen sokat vártak a deramciclane-től, amely az utóbbi húsz éven belül a finn gyógyszergyár egyik legnagyobb fejlesztése volt.

Az Orion sanyarú eredmény-beszámolóval fejelte meg a keddi bejelentést: a negyedik negyedévben a tiszta nyeresége, egyszeri tételek nélkül, 18,1 millió euró volt, 2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de messze elmaradt az elemzői előrejelzések 24,8 millió eurós átlagától. Tavaly egész évben a tiszta nyereség 20 százalékkal 99,1 millió euróra csökkent, főleg a kutatás-fejlesztés nagy költségei miatt.