Tízből nyolc brit nem tudja, hány euró egy font

euractiv.hu
2003.02.21. 10:23
Az euró elfogadásáról és az angol font feladásáról szóló vita közben a brit hatóságok nem fordítanak túl nagy figyelmet a polgárok tájékoztatására. Így eshet meg az, hogy tíz emberből nyolcan nem tudják, mennyit ér egy font euróban.

Egy pénzátváltással foglalkozó cég megbízásából készített 2000 fős felmérés szerint az átlagos brit azt gondolja, hogy az angol font négy eurót ér - szemben a valódi, 1,49 eurós árfolyammal. (Tavaly augusztusban a megkérdezetteknek mindössze 12 százaléka ismerte az euró igazi értékét, a mostani 20 százalék tehát igen komoly előrelépést jelent!)

Skóciában -ahol a legnagyobb az euró támogatottsága - azt gondolják, hogy pénzük hét eurót ér, sőt, itt még olyan válaszokat is kaptak a kérdező biztosok, hogy 10 eurót kapnak egy angol fontért.

A megkérdezett nők 52 százaléka, (a férfiak 33 százaléka) azt nyilatkozta: fogalma sincs, mennyit ér a brit pénz euróban. Az átlagos vélekedés szerint egy fontért 4,2 eurót kaphatnak (augusztusban ez a szám 5,78 volt), míg a nők még tájékozatlanabbak, de fejlődnek, szerintük 4,55 eurót (augusztusban azt gondolták 9.31 eurót).