Félmilliárdos többletkiadást okozna Magyarországnak egy olajárrobbanás

MTI
2003.02.21. 11:27
Akár 400-450 millió dollár pluszkiadást okozhat Magyarországnak, ha az iraki válság következtében az olaj mintegy 50 százalékkal drágul. Ez az importtöbblet a teljes magyar behozatal 1-1,5 százaléka - mondta sajtótájékoztatóján Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Véleménye szerint jelenleg is érezhető az iraki válság hatása a kőolajár alakulásában. Emlékeztetett arra, hogy az 1991-es Öböl-háború idején négy hónap alatt 2,5-szörösére nőtt az olaj ára. Hozzátette: háborús helyzetben akár 50 dollárra is emelkedhet az olaj ára, de a helyettes államtitkár véleménye szerint feltehetően ez csak rövid ideig tartana.

Az iraki krízis közvetlen hatása Magyarországra nézve marginális. Az összes magyar export 1 százalékát sem éri el a közel-keleti térségbe irányuló kivitel. Major szerint Magyarország kedvező helyzetben van a kőolaj-ellátás biztonságát tekintve, hiszen az elmúlt öt évben Magyarország egyetlen litert sem vásárolt a közel-keleti térségből.

Kiemelte: az iraki krízis jelentős visszaesést okozhat a nyugat-európai gazdaságban, ami viszont "kemény következménnyel" jár Magyarország számára.