Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Félmilliárdos többletkiadást okozna Magyarországnak egy olajárrobbanás

MTI
2003.02.21. 11:27
Akár 400-450 millió dollár pluszkiadást okozhat Magyarországnak, ha az iraki válság következtében az olaj mintegy 50 százalékkal drágul. Ez az importtöbblet a teljes magyar behozatal 1-1,5 százaléka - mondta sajtótájékoztatóján Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Véleménye szerint jelenleg is érezhető az iraki válság hatása a kőolajár alakulásában. Emlékeztetett arra, hogy az 1991-es Öböl-háború idején négy hónap alatt 2,5-szörösére nőtt az olaj ára. Hozzátette: háborús helyzetben akár 50 dollárra is emelkedhet az olaj ára, de a helyettes államtitkár véleménye szerint feltehetően ez csak rövid ideig tartana.

Az iraki krízis közvetlen hatása Magyarországra nézve marginális. Az összes magyar export 1 százalékát sem éri el a közel-keleti térségbe irányuló kivitel. Major szerint Magyarország kedvező helyzetben van a kőolaj-ellátás biztonságát tekintve, hiszen az elmúlt öt évben Magyarország egyetlen litert sem vásárolt a közel-keleti térségből.

Kiemelte: az iraki krízis jelentős visszaesést okozhat a nyugat-európai gazdaságban, ami viszont "kemény következménnyel" jár Magyarország számára.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.